Zajímá vás, na co se hlavně zaměřit než se rozhodnete podepsat smlouvu o půjčce? Víte, proč nemáte hned při prvním telefonátu trvat na osobní schůzce? Věděli jste, že i když vám poskytovatel nebankovních půjček zašle smlouvu předem k prostudování, že její podoba nemusí být konečná? Jak je to možné?

Na tuto stránku jsou postupně přidávány články, ve kterých jsou podrobněji popsány a zodpovězeny otázky, na které se ptáte nejčastěji. A občas jako bonus zveřejníme úryvky některých zákonů o financích, které se našim zákonodárcům opravdu nepovedly!

A jako první si vezmeme na mušku Zákon o spotřebitelském úvěru:

Nevýhody spotřebitelského úvěru

Komu má vlastně nový zákon o spotřebitelském úvěru pomoci? Bohužel ani bankám, ani soukromým poskytovatelům nebankovních úvěrů. Avšak co je nejhorší, ani samotným žadatelům o hypotéku - spotřebitelům.

Při vymýšlení tohoto paskvilu naši zákonodárci nějak zapomněli na skutečnost, že by neměly být naházeny klacky pod nohy právě především spotřebitelům!

Každá pátá firma v ČR vyplácí svým zaměstnancům minimální mzdu, z čehož poté odvádí za zaměstnance odvody (zdravotní a sociální pojištění, daně). Značná část výdělku je zaměstnancům vyplácena v hotovosti bokem - "bez papíru". To znamená, že pokud bude takový zaměstnanec žádat o hypoteční úvěr či americkou hypotéku, má problém! To, že si vydělá 45 000 Kč měsíčně je sice hezké, když však na takzvaném "Potvrzení o výši příjmu zaměstnance" bude mít od jeho zaměstnavatele potvrzený příjem ve výši např. pouze 18 000 Kč. Zdůrazníme, že ve skutečnosti si vydělá 45 000 Kč a k tomu ještě chodí každou druhou sobotu na brigádu, kde si vydělá měsíčně dalších 15 000 Kč. Tedy celkový příjem takového žadatele o hypotéku činí 60 000 Kč měsíčně. Ovšem ani z této brigády mu nikdo tento příjem nepotvrdí. Proto je to brigáda. Do banky tedy vejde žadatel o hypotéku ve výši např. 2 miliony, s doložitelným příjmem 18 tisíc. Pochopitelně, že bude jeho žádost zamítnuta.

Toto platilo i dosud, ovšem pouze u bank. Nyní bohužel i v sektoru nebankovním.

Opravdu je to, že takový klient chudák na hypotéku nedosáhne, pro něj výhodné? Opravdu si naši zákonodárci myslí, že je pro něj výhodné platit zbytečně (několik - mnohdy až desítek tisíc) nájemné za pronajatý dům či byt, jen proto, že "někdo" neumí dělat svojí práci pořádně?

A mimochodem, i vrchní ředitelka a členka bankovní rady ČNB Eva Zamrazilová prohlásila: „Vize, že ochrana spotřebitele může umést lidem cestičky mezi nástrahami na finančním trhu, je absurdní." Zdroj: ČNB.

více informací